جمعه، 14 دی 1403
ایده خبر » اقتصادی » زخم «دانه سفیدی» بر تن یاقوت سرخ فردوس| تولید ۴۰ درصد افت کرد

زخم «دانه سفیدی» بر تن یاقوت سرخ فردوس| تولید ۴۰ درصد افت کرد

کد خبر: 14015

بیرجند- هر چند این روزها فصل برداشت انار در خراسان جنوبی و به ویژه فردوس است ولی مشکل «دانه سفیدی» انار موجب شده که کشاورزان رضایت چندانی از برداشت سالیانه خود نداشته باشند.

بازار، گروه استان‌ها: براساس آمار و ارقام شهرستان فردوس یکی از قطب‌های تولید انار در کشور است و بخشی از اقتصاد خراسان جنوبی را تولید این محصول مزیت دار تشکیل می‌دهد.

اما انارکاران شهرستان فردوس در این روزهای برداشت محصول گلایه های متعددی دارند و بر این باور هستند که خشکسالی و کمبود آب اجازه نداده است که بعد از یک سال تلاش بتوانند ثمره کار خود را آنگونه که باید به دست بیاورند. این در حالی است که از گذشته های دور انار فردوس حتی یکی از محصولات صادراتی خراسان بوده و حتی برای منطقه ارزآوری داشته است.

برای پیگیری وضعیت تولید و فروش انار خراسان جنوبی در ابتدا به سراغ تولیدکنندگان این یاقوت درخشان رفتیم.

خشکسالی برکت را از باغ های انار برده است

نصرالله سلطانی از باغداران شهرستان فردوس که حدود ۴۰ سال است در کار تولید انار فعالیت می‌کند در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: به اعتقاد من از حدود ۲۰ سال قبل به واسطه خشکسالی های مکرر برکت از باغات انار رفته است.

وی بیان کرد: در مقایسه با سال قبل میزان تولید انار باغ های من بیش از ۵۰ درصد کاهش داشته و همین انارهای موجود به خاطر گرمای هوا، خشکسالی و کم آبی بی کیفیت شده و از هر چهار- پنج انار یک انار دانه سفید است.

باغدار شهرستان فردوس گفت: آیا انتظار است باغ اناری که هر ۱۶ روز یک بار آب به آن می رسد، انار با کیفیت بهتری داشته باشد.

انارهای من سردرخت مانده است

سلطانی در پاسخ به سوالی درباره قیمت انار در سال جاری ادامه داد: من انار خود را امسال نفروخته ام چرا که به واسطه کیفیت پایین نمی خواهم مدیون مردم باشم و بسیاری از انارها همچنان بر سر درخت باقی مانده است.

کشاورز انارکار فردوس یادآور شد: کشاورز انارکار تلاش و زحمت خود را کشیده، پول آب و ... هم می دهد ولی در نهایت محصولی که به دست آورده چندان مطلوب نیست.

باغدار فرودسی: زمانی انار باغستان فردوس به بالاترین قیمت به کشورهای خارجی صادر می شد ولی اکنون دانه سفیدی و کرم گلوگاه، نتیجه یک سال زحمات ما را هدر می دهد

وی ادامه داد: زمانی انار باغستان فردوس به بالاترین قیمت به کشورهای خارجی صادر می شد ولی اکنون دانه سفیدی و کرم گلوگاه، نتیجه یک سال زحمات ما را هدر می دهد.

محمد اسماعیلی بوستانی از دیگر باغداران شهرستان فردوس که بیش از ۳۰ سال است به کار تولید انار مشغول است نیز به مشکل دانه سفیدی انار اشاره کرد و گفت: البته من سال گذشته با این مشکل رو به رو بودم و بنا به توصیه یکی از مهندسان جهاد کشاورزی از یک کود استفاده کردم و موجب شد که امثال انار خوبی برداشت کنم.

۸ تن انار برداشت کردم

وی بیان کرد: من در سال جاری از سطح نیم هکتار حدود هشت تن انار برداشت کردم و خدا را شکر از برداشت امسال راضی هستم.

این باغدار خراسان جنوبی با اشاره به اینکه انار من را به قیمت کیلویی ۳۵ هزار تومان خریداری کردند، گفت: البته همین انار من را در بازار به قیمت ۵۵ هزار تومان به فروش می رسانند و در واقع سود اصلی به جیب کشاورز نمی رسد.

انارکار شهرستان فردوس گفت: در حال حاضر امید ما به این است که در زمستان امسال بارندگی مطلوبی داشته باشیم که برای سال آینده محصول با کیفیت بیشتری به دست بیاوریم و ثمری از دسترنج یک سال خود داشته باشیم.

مشکل دانه سفیدی انار

احمدرضا محبی از دیگر انارکاران خراسان جنوبی با اشاره به اینکه امسال تولید انار در خراسان جنوبی کاهش داشته و باغات من نیز همین گونه بوه است، گفت: مشکل دیگر آن است که همین انار موجود نیز با مشکل دانه سفیدی رو به رو است.

وی اظهارکرد: ما روزهایی را به خاطر داریم که انار شهرستان فردوس به سایر کشورها صادر می شد که نشان از کیفیت بالای این محصول داشت و از این جهت از بُعد کشاورزی روزهای سختی را می گذرانیم.

محبی افزود: به نظر می رسد که باید با آموزش بیشتر به کشاورزان انارکار جدی تر با معضل دانه سفیدی انار مقابله کنیم.

منوچهر شایسته مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: سطح کشت انار خراسان جنوبی در سال جاری سه هزار و ۷۷۸ هکتار بوده است که پیش بینی می شود ۲۳ هزار تن تولید انار از این باغ ها برداشت شود.

کاهش ۴۰ درصدی تولید انار در خراسان جنوبی

مدیرامور باغبانی جهادکشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: تولید انار در استان به دلیل سرمای شدید اواخر زمستان در برخی مناطق و تنش گرمایی در تابستان ۴۰ درصد کاهش داشته است.

وی با اشاره به اینکه بیشترین سطح کشت انار در خراسان جنوبی مربوط به شهرستان فردوس است، گفت: سطح زیر کشت انار در فردوس هزار و ۹۰۰ هکتار است و بعد از آن سرایان با ۶۵۰ هکتار، نهبندان با ۲۸۱ هکتار و بشرویه با ۲۳۳ هکتار قرار دارند.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه در خراسان جنوبی ۹ هزار و ۶۰۰ خانوار بهره بردار تولید محصول انار هستند، افزود: برداشت این محصول از نیمه دوم مهرماه در استان خراسان جنوبی آغاز شده و ارقام شیشه کپ، شهسوار، ملس نر، شیرین یزدی، خزر، واندرفول در حال برداشت هستند.

مدیرامور باغبانی جهادکشاورزی خراسان جنوبی: پنج واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی انار در سطح استان دارای مجوز است

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه میزان نیاز آبی انار هشت هزار و ۲۰۰ متر مکعب در سال برآورد می شود، گفت: پنج واحد صنایع تبدیلی و تکمیلی انار در سطح استان دارای مجوز است.

شایسته افزود: سه واحد فعال با ظرفیت هشت هزار و ۵۰۰ تن عملیات فرآوری انار شامل تولید کنسانتره انار، رب انار، انواع سس و همچنین بسته بندی میوه تازه را انجام می دهند.

انار شناسنامه حوزه کشاورزی فردوس است و همه این شهر و کشاورزی آن را با این یاقوت سرخ می شناسند پس باید با آموزش و آگاهی بخشی کافی به کشاورزان در خصوص مقابله با دانه سفیدی انار و کرم گلوگاه بگذاریم این محصول همچنان در قله کشاورزی خراسان جنوبی باقی بماند.

همچنین نیاز است در کنار فروش محصول تازه باغات انار با برگزاری دوره‌های مختلف ترویجی برای بهره‌برداران به فراوری محصولات جانبی باغات انار کمک شود تا علاوه بر کسب درآمد بیشتر، ارزش افزوده محصولات تولیدی باغداران را افزایش دهیم.

منبع: tahlilbazaar-313511

دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید